010 462 30 11 info@justhair.nl
Bekijk reviews Open avond Consult Inloggen

IGZ verbiedt Finasteride en Dutasteride bij vrouwen

Publicatie datum: 01-06-2012
Direct gratis consult aanvragen Brochure aanvragen
Snel een vraag stellen

Per 2 juni heeft IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) een verbod aangekondigd voor het uitschrijven van het geneesmiddel Finasteride en Dutasteride aan vrouwen.

Op 31 mei 2012 verscheen het volgende bericht in het Algemeen Dagblad. Hierin melde de voorzitter T. Nijsten van de beroepsvereniging van dermatologen, geschokt te zijn dat dermatoloog Ids Boersma dit middel voorschrijft aan vrouwen.

Drieduizend Nederlandse vrouwen en 35 tienermeisjes die gebukt gaan onder kaalheid verkeren in het ongewisse of zij over een half jaar het controversiële medicijn finasteride nog kunnen slikken. De inspectie voor de gezondheidszorg stelde gisteren een ultimatum aan dermatoloog Ids Boersma, die het middel als enige in Nederland voorschrijft aan vrouwen.

Volgens Boersma en de vrouwen zou het medicijn het haar weer dikker maken en uitval bestrijden. Voor vrouwen is kaalheid een levensgroot drama, ziet hij. “Ze hebben psychische problemen, komen hun huis soms niet meer uit. Een vrouw ontleent haar zelfbeeld ook aan haar haar”.

Boersma moet binnen een half jaar bewijzen dat het middel werkt. De inspectie eist ook dat de beroepsvereniging voor dermatologen het opneemt in haar richtlijnen, maar volgens Boersma is het onmogelijk om binnen zo korte tijd zo'n enorm onderzoek op te tuigen.

“De inspectie dreigt vrouwen terug te sturen in de tijd. Als de stekker eruit gaat, worden die vrouwen weer kaal”, zegt Boersma, eigenaar van de Intermedica Kliniek in Geldermalsen en verbonden aan het Albert Sweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht.

“Ik heb het bij duizend vrouwen gebruikt”, zegt hij. “Het haar wordt voller”. Finasteride is eigenlijk bestemd voor mannen met prostaat problemen. Het zou ook helpen tegen kaalheid bij mannen en vrouwen, maar volgens de inspectie en de Vereniging van Dermatologen is er onvoldoende bewijs dat het middel werkt.

Bovendien kunnen bij vrouwen die zwanger raken misvormingen ontstaan aan het geslachtsorgaan van hun baby. Boersma laat vrouwen een verklaring ondertekenen dat zij niet zwanger wil raken. In de praktijk blijkt dat enkele patiënten toch een baby kregen. “Maar misvormingen aan de baby waren er niet”, aldus Boersma.

Voorzitter T. Nijsten van de beroepsvereniging is geschokt dat Boersma het medicijn ook voorschrijft aan tieners. “Onwenselijk”, zegt hij. Het is nooit op grote schaal getest. Nijsten is geschokt dat 3000 vrouwen het middel in Nederland slikken. “Dat is ongelooflijk veel”, zegt hij.

 

Citaat JustHair: Al jaren ageren wij tegen het voorschrijven van Propecia, Finasteride en/of Dutasteride aan vrouwen. Dit ook in verband met de mogelijke bijwerkingen. Bij mannen is er wel een keuze mogelijkheid, echter ook zij kunnen last krijgen van de bijwerking zijnde libido verlaging. Deze bijwerking kan optreden bij gebruik van Propecia (Finasteride) en zeker bij het gebruik van Dutasteride. De vraag is overigens wel of het ook werkt bij mannen. Wel nu, veel mannen hebben er baad bij, en een deel ervan heeft ook geen last van de bijwerking. Echter zoals de fabrikant opmerkt dat het in zeker 90% van alle gevallen werkt, moeten wij tegen spreken.

Een goed alternatief voor Propecia, Finasteride en Dutasteride is Revivogen. Een veilige lotion voor zowel de vrouw als de man te gebruiken. Revivogen werkt lokaal via de poriën van de hoofdhuid en heeft geen bijwerkingen.

Indien je echter behoefte hebt aan een gratis en vrijblijvend preventie consult, bel dan even naar onze receptie (010-4623011) of mail naar receptie@justhair.nl voor het maken van een afspraak.

Terug naar overzicht
Consultgesprek aanvragen

Je kunt een gratis consultgesprek aanvragen alwaar wij samen met jou naar de mogelijkheden kijken om je probleem op te lossen.

Nu aanvragen
Geheel gratis
Kies zelf jouw datum / dagdeel
Echt persoonlijke aandacht
Herwin je zelfvertrouwen
Justhair
Zeemanstraat 67
2991XR Barendrecht
BTW: NL821185299B01
KvK: 24470384
Contact
T: 010 462 30 11
E: receptie@justhair.nl
Email voor afspraken, algemene vragen, consult haarwerken en haaruitval preventie.
Nieuwsbrief
Contact Open avond Brochure