010 462 30 11 info@justhair.nl
Bekijk reviews Open avond Consult Inloggen

Omgaan met haarverlies

Publicatie datum: 12-11-2021 Laatst gewijzigd op: 12-11-2021 Geschreven door: Just Hair
Direct gratis consult aanvragen Brochure aanvragen
Snel een vraag stellen

Haar is zoveel meer dan de lokken die aan onze hoofdhuid vastzitten en aan ons hoofd hangen, die we op een praktisch onmetelijke verscheidenheid aan manieren knippen, kleuren en stijlen. Dat is de meest basale kijk op haar, maar eigenlijk vormen onze lokken onze identiteit, onze perceptie, onze stijl en onze ervaringen. Er zijn veel mensen die bijzonder gehecht zijn aan hun haar. Hoewel het gemakkelijk is om te zeggen of te denken dat het maar haar is, is het dat echt niet. Dit beseffen we ons pas echt, wanneer we ons geliefde haar in mindere of meerdere mate verliezen.

Haarverlies

Haarverlies komt heel vaak voor en is vaak niets om je zorgen over te maken. Er zijn veel verschillende oorzaken van haaruitval, zoals leeftijd bijvoorbeeld. Volgens de Haarstichting ervaart 55% van de ouder wordende vrouwen haaruitval, terwijl dat bij mannen 70% is. Het is normaal om zo’n honderd haren per dag te verliezen, tijdens het douchen of borstelen. Dus als je overdag wat haar verliest, hoef je je nergens zorgen over te maken. 

Is of wordt het haarverlies meer, dan is het raadzaam om naar je huisarts of dermatoloog te gaan. Hoe eerder je immers achter de oorzaak komt, hoe sneller er ook naar een effectieve behandeling kan worden gezocht. Bepaalde manieren waarop je kunt zien dat je te veel haar verliest zijn: je ziet veel haar op je kussen in de ochtend, er komen meerdere haarlokken uit als je met je vingers door je haar trekt, er zit veel haar in je borstel en op de vloer.

 

 Maar liefst 50% van de vrouwen en 70% van de mannen krijgt te maken met haarverlies

 

Hoe stress en medicijngebruik kunnen leiden tot haarverlies

Medicijnen zijn ontworpen om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, maar soms kunnen ze ongewenste bijwerkingen hebben. Je hebt misschien wel gehoord dat medicijngebruik en ook stress haaruitval kunnen veroorzaken, en het is zeker waar. De twee belangrijkste veroorzakers van haarverlies zijn: 

Alopecia androgenetica

mannelijke kaalheid alopecia androgeneticaDit haarverlies, ook wel ‘mannelijke kaalheid’ genoemd, omvat een aanval van witte bloedcellen op de haarzakjes. Ondanks de naam kunnen ook vrouwen hier last van hebben, zo'n 30 tot 40 procent van de kaalheid bij vrouwen wordt veroorzaakt door alopecia androgenetica. Bij dit type haaruitval valt het haar binnen enkele weken uit, meestal in pleisters. Het kan de hele hoofdhuid en zelfs lichaamshaar betreffen. Het uit zich vaak is een hoofdhuid dat beter zichtbaar wordt of een terugtrekkende haarlijn. Hoewel de naam verklapt dat het vaak bij mannen voorkomt, kunnen vrouwen ook last krijgen. Het haar kan vanzelf terug groeien, maar behandeling kan in sommige gevallen ook nodig zijn.

Telogeen effluvium

Telogeen effluvium is de meest voorkomende vorm van vrouwelijk haarverlies, vaak veroorzaakt door medicijngebruik. Dit proces kan langzaam gebeuren en heel lang aanhouden. Het verschijnt meestal binnen 2 tot 4 maanden na inname van het medicijn. Deze aandoening zorgt ervoor dat de haarzakjes in hun rustfase gaan en dan te vroeg uitvallen. Mensen met telogene effluvium verliezen gewoonlijk tussen de 30% en 70% meer dan de normale 100 tot 150 haren per dag.

 

Hoe eerder je achter de oorzaak komt, hoe sneller er naar een effectieve behandeling kan worden gezocht

 

Kort samengevat: oorzaken van haarverlies

Veel mensen weten niet dat snel gewichtsverlies ook een oorzaak kan zijn van haarproblemen, dit komt zowel door de hormonale verandering in het lichaam als door een vitaminetekort. Andere veelvoorkomende oorzaken kunnen zwangerschap en menopauze zijn, vanwege de hormonale onbalans.

Kortom kan haarverlies door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is om het zo snel mogelijk te behandelen. De oorzaken van haarverlies kunnen variëren van het gebruik van een specifiek medicijn tot stress tot hormonale veranderingen. De truc om dit te voorkomen is om regelmatig te sporten, goed te eten en je niet op te winden. Dit kan op verschillende manieren; veel mensen vinden lichaamsbeweging een goede manier om te de-stressen. Doe je nu weinig aan lichaamsbeweging? Het kan nooit kwaad om dit uit te proberen.

Psychisch belastend

Doordat extreem haarverlies lijdt tot grote veranderingen aan het uiterlijk, brengt dit veel negatieve gevoelens en onzekerheden met zich mee. Mensen die aan ernstig haarverlies lijden, kunnen dan ook meer stress ervaren dan mensen met milde haarverlies. Haarverlies kan psychisch belastend zijn, omdat sommige mensen het gevoel kunnen hebben dat hun haarverlies een fysiek falen is. Uit onderzoek blijkt dat voor 68% van vrouwen haarverlies een nachtmerrie is, terwijl dat voor mannen maar 19% is. 

Voor mensen die al kampen met sociale angsten, kan haarverlies leiden tot meer leed en zelfs depressie. Hun gevoel van eigenwaarde is drastisch verminderd en de angst om door anderen te worden beoordeeld, neemt toe. Ze kunnen zich dan gaan schamen van hun uiterlijk. Als je een relatie hebt, kunnen de frustraties van haaruitval ook leiden tot seksuele problemen. Zo’n 37% van vrouwen voelt zich onzeker over haar verlies, terwijl 26% sombere gevoelens krijgt over haarverlies. Slechts 2% zoekt psychische hulp en krijgt er meditatie voor. Dit betekent dat zo’n 140.000 mensen antidepressiva slikken wegens haarverlies. 

Geef je hoofdhuid liefde

Velen van ons beschouwen de gezondheid van onze hoofdhuid als vanzelfsprekend en besteden niet veel aandacht aan de huid op ons hoofd. Maar het is anders voor mensen met hoofdhuidproblemen. Leren hoe je voor je hoofdhuid moet zorgen, kan de gezondheid ervan verbeteren, je gemoedsrust geven en misschien zelfs je zelfvertrouwen vergroten. De hoofdhuid is de basis van je haar, zolang die niet goed of gezond is, zal er nooit een mooie, sterke haar uit groeien. 

Hoofdhuid masseren

hoofdhuid massage tegen haarverliesEr zijn veel verschillende manieren om goed voor je hoofdhuid te zorgen, bijvoorbeeld door regelmatig je hoofdhuid te masseren. Regelmatig je hoofdhuid masseren kan helpen bij haargroei, het kan ook stress verlichten en zelfs alopecia androgenetica behandelen. 

Mesotherapie

Iets anders wat kan helpen om je hoofdhuid gezond te houden, is Mesotherapie. Tijdens dit proces worden vitamines, mineralen en antioxidanten met een naald in je hoofdhuid geïnjecteerd. Dit is bedoeld om de hoofdhuid gezonder te maken en dus ook om haaruitval te verminderen.

Haartransplantatie

Een andere mogelijkheid voor mannen en vrouwen die haar verliezen of kaal worden, is haartransplantatie. Hierbij worden één tot vier haren van de achterkant van het hoofd, oftewel de haarkrans, uitgehaald.  Deze haren worden dan verplaatst naar het plek waar je kaal of kalend bent. Dit is natuurlijk geen goedkope mogelijkheid, maar je zult je hele leven er plezier van hebben. 

De hulptroepen: pruiken

Vrouwen die pruiken dragen, worden vaak geassocieerd met vrouwen die kanker hebben of hadden, wat heel jammer is. Veel vrouwen die uiteindelijk hun haar verliezen, beginnen pruiken te dragen, maar er zijn er die dat liever niet doen. Een veelvoorkomende reden hiervoor is dat deze vrouwen zich vaak niet zo lekker voelen als ze een pruik dragen, ze voelen zich niet zichzelf. Zo kan iedere vrouw zelf haar eigen keuze maken, of ze wel of geen pruik willen dragen.  Tegenwoordig lijken de haarwerken niet meer op de pruiken waar het imago op gebaseerd is. Haarwerken zijn volledig op maat en van echt haar te maken. Het haarwerk kan mooi op een hoofd worden aangepast, waardoor pruiken er veel natuurlijker uit zien en comfortabel zitten.

3D-printtechnologie voor haar

Het gaat zelfs een stapje verder. Tegenwoordig wordt er op het haarwerkgebied volop geïnnoveerd. Er bestaat nu zelfs 3D-printtechnologie voor haar. Met deze nieuwe technologie kun je een exacte kopie van je haar en hoofdhuid printen. Het hoeft ook niet je hele hoofd te zijn, je kunt het ook gebruiken om kale plekken of een ‘hoog voorhoofd’ te verbergen. Deze kopie wordt vervolgens met een medische lijm op je hoofdhuid bevestigd. Een volledig haarwerk is vaak dus niet nodig, een mooi alternatief is een haarstukje van echt haar.

Wat zijn andere haaroplossingen?

Spreekt een haarwerk of haarstuk je niet aan, dan kun je altijd op zoek naar andere haaroplossingen. Er zijn verschillende andere oplossingen als het om haaruitval gaat, zoals haar extensies of haar tattoo’s. Of een van deze oplossingen passend is voor jou, hangt af van je haar eigenschappen en je wensen.

Haar extensies

haaroplossing extreem haarverliesAls je overweegt om haar extensies te gebruiken, zijn er een aantal dingen die je eerst moet weten. Er zijn verschillende soorten: het klinkt misschien voor de hand liggend, maar de overvloed aan mogelijkheden die beschikbaar zijn als het gaat om haar extensies betekent dat er waarschijnlijk een stijl is die in het bijzonder past bij jouw voorkeuren. Zorg ervoor dat je veel onderzoek doet voordat je jouw haar extensies kiest.

Goede extensies veroorzaken geen schade: in het geval van haar extensies doet de prijs er toe. Goedkope haar extensies zullen hoogstwaarschijnlijk je haar beschadigen.  Ze kunnen duur zijn: goede haar extensies zijn niet goedkoop, dat moet gezegd worden, maar als ze correct worden aangebracht en goed worden verzorgd, gaan ze tot acht weken mee. Om er zeker van te zijn dat haar extensies geschikt zijn voor jouw haartype, dien je een specialist te raadplegen. Zo voorkom je teleurstellingen en ook haarbeschadiging!

Haar tatoeëren

Je denkt misschien dat een haar tatoeage hetzelfde is als een normale tatoeage, maar in werkelijkheid gaat het om een ander cosmetisch proces. Micro pigmentatie van de hoofdhuid is een populaire oplossing voor de behandeling van haarlijnen of kale plekken voor zowel mannen als vrouwen. 

Deze procedure werkt door kleine pigmenten te gebruiken die in de hoofdhuid worden geïnjecteerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een micronaald; dit is een kleinere naald dan bij normaal tatoeëren. Dit is wat nodig is om het uiterlijk van haarzakjes met precisie te creëren.  Deze tatoeages zijn niet permanent en moet je ze ongeveer om de twee jaren bijwerken. 

Goed om te weten: haar tips

Dit zijn enkele extra tips die je kunnen helpen om je haar terug te laten groeien en het weer gezond te krijgen!

Hoe warmtestyling het haar verandert

Wanneer je je haar verhit, verander je de waterstofbruggen in je haar, verbreek je deze bindingen en verander je tijdelijk de vorm van je haar. Het föhnen van je haar met hoge hitte kan leiden tot de snelle verdamping van vocht, waardoor het uitdroogt. Probeer je haar dus niet te vaak te stijlen of te krullen! 

Diagnose van haargroeimedicatie

Voordat een diagnose wordt gesteld, zal jouw arts je waarschijnlijk lichamelijk onderzoeken en vragen stellen over jouw dieet, jouw haarverzorgingsroutine en jouw medische en familiegeschiedenis. Mogelijk heb je ook testen nodig, zoals een bloed test bijvoorbeeld. 

Hoe lang duurt het voordat het haar terug groeit?

Hoe lang het duurt voordat het haar terug groeit, hangt af van de onderliggende oorzaak van je haaruitval. Onthoud alleen dat het niet van de ene op de andere dag gebeurt, wees geduldig!

Justhair helpt je graag verder!

Wil je graag meer informatie over haaruitval en de nieuwste oplossingen met behulp van haarwerken of haarstukjes? Dan helpen we je graag bij Justhair verder. Als erkend specialist bij haarverlies helpen wij je persoonlijk bij het vinden van een prachtige, passende haaroplossing. Een consult is altijd vrijblijvend en gratis. Neem gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht
Consultgesprek aanvragen

Je kunt een gratis consultgesprek aanvragen alwaar wij samen met jou naar de mogelijkheden kijken om je probleem op te lossen.

Nu aanvragen
Geheel gratis
Kies zelf jouw datum / dagdeel
Echt persoonlijke aandacht
Herwin je zelfvertrouwen
Justhair
Zeemanstraat 67
2991XR Barendrecht
BTW: NL821185299B01
KvK: 24470384
Contact
T: 010 462 30 11
E: receptie@justhair.nl
Email voor afspraken, algemene vragen, consult haarwerken en haaruitval preventie.
Nieuwsbrief
Contact Open avond Brochure