010 462 30 11 info@justhair.nl
Bekijk reviews Open avond Consult Inloggen

Oorzaken van toenemende haaruitval bij vrouwen

Publicatie datum: 13-08-2019
Direct gratis consult aanvragen Brochure aanvragen
Snel een vraag stellen

Één op de vier vrouwen in de Verenigde Staten heeft last van erfelijke haaruitval. Daarnaast hebben nog eens meer dan 30 miljoen vrouwen in de Verenigde Staten last van haaruitval. Haaruitval kan ervoor zorgen dat er een schaamtegevoel ontwikkeld wordt. Haar is een belangrijk punt aangezien het deel uitmaakt van het uiterlijk.

Haaruitval is bij mannen vaak veelal geaccepteerd. Mannen kunnen dit probleem makkelijk oplossen door hun hoofd kaal te scheren. Vrouwen hebben echter lang een probleem gehad hiermee. Sinds kort is er namelijk pas begrip voor dit probleem blij vrouwen. Om een beter idee te krijgen van het haarverlies, bespreken we een aantal oorzaken en kun je lezen waaraan je merkt dat je haarverlies ervaart.

Hoe merk je dat je haarverlies hebt?

Iedereen verliest dagelijks ongeveer 100 haren. Dit is met name afhankelijk van hoe jij je haren wast. Het is heel normaal om 100 haren per dag te verliezen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je dit ervaart.

Heb jij gezond haar? Dan verlies je wat minder haren. Het aantal haren dat je dagelijks verliest ligt dan tussen de 20 en 30 haren. Haarverlies tussen de 20 en 100 haren per dag wordt vervangen door nieuwe haren. Hierdoor blijft alles in balans.

Helaas is dit niet altijd het geval. Bij zo'n 30 miljoen vrouwen is haarverlies en haaruitval een groot probleem. Het kan daarbij ook nog zo zijn dat het lijkt of je er steeds gevoeliger voor wordt. Dit gebeurt wanneer je haren in je douche of op je kussensloop vindt.

De oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Er zijn diverse oorzaken die tot haaruitval kunnen leiden bij vrouwen. Het is goed om te weten welke oorzaken dit zijn en wat je hier wellicht wel of niet tegen kunt doen.

Alopecia

Als eerste is er de aandoening Alopecia Androgenetica. Dit is een vorm van erfelijke haaruitval en is genetisch bepaald. Deze vorm van haaruitval komt veelvuldig voor bij vrouwen. Deze aandoening wordt androgenetisch genoemd omdat het de genen voor haarverlies geërfd worden.

De ziekte zorgt ervoor dat androgenen samenkomen. Androgeen is een mannelijk hormoon dat we van beide kanten erven. Een groot percentage van de vrouwen hebben deze hormonen. Het uit zich vaak tussen hun 20e en 30e jaar.

Het kan zich verergeren wanneer de balans tussen de hormonen verstoord wordt. Denk hierbij aan de menopauze. Tijdens deze periode kan het haar bij vrouwen dunner worden. Het is meestal zichtbaar bij de scheiding van het haar.

Er zijn een aantal factoren die Alopecia versterken. Dit zijn:

  • Vrouwen die in de jaren '60 de pil hebben gebruikt
  • Hormonen die vroeger in het voedsel zaten
  • Stress
  • Milieuvervuiling

Telogene effluvium

In de volksmond wordt dit vaak effluvium genoemd. Dit betekend uitvloeiing. Deze vorm refereert aan het natuurlijk haarverlies. Denk hierbij aan de kleine haartjes die je ziet wanneer je jouw haren borstelt, kamt of wast. Dit is de normale cyclus van je haren.

Haren groeien ongeveer 3 tot 4 jaar op je hoofd. Hierna zullen ze 3 tot 4 maanden rusten. Na deze rustperiode valt je haar uit en heb je plaats voor je nieuwe haren. Deze vorm van haarverlies kan toenemen door zwangerschap, bloedverlies bij menstruatie, postnatale stress, bloedarmoede en bepaalde medicijnen.

Alopecia Areata

Alopecia Areata is een auto-immuunziekte die genetisch bepaald is. Deze vorm van Alopecia uit zich vaak door cirkelachtige kale plekken te vertonen. Daarnaast kan deze vorm zich ook uitten op andere plekken op het lichaam. Denk hierbij aan benen, wenkbrauwen, armen, wimpers etc. Een ander opmerkelijk aspect van deze vorm is dat haren terug groeien zonder behandeling.

Pseudo of haarwortel degeneratie

Deze vorm van haarverlies komt voornamelijk voor bij vrouwen met afrohaar. Vooral na vele cosmetische behandelingen is dit zichtbaar. Door het jarenlang verven, permanenten en gebruik maken van scherpe chemicaliën zal je hoofdhuid beschadigd raken. Het kan zelfs littekens opleveren! Hierdoor kunnen haren zich niet goed vastzetten in de hoofdhuid en valt het eerder uit.

De oplossing

Gelukkig zijn er een groot aantal medicijnen en behandelingen om dit soort haarverlies tegen te gaan.

Heb jij het idee dat je last hebt van één of meerdere van de bovengenoemde soorten haaruitval? Bezoek een haarspecialist die je op de juiste manier kan helpen en een passende oplossing kan bieden. Laat bijvoorbeeld de kale plek maskeren met een haarwerk. Tegenwoordig zijn de haarwerken zo ontworpen dat jouw haarverlies onzichtbaar wordt.

Door de vele soorten onderzoek, medische behandelingen en vorderingen in haarwerken zul jij geen schaamte meer ervaren door je haarverlies.

Terug naar overzicht
Consultgesprek aanvragen

Je kunt een gratis consultgesprek aanvragen alwaar wij samen met jou naar de mogelijkheden kijken om je probleem op te lossen.

Nu aanvragen
Geheel gratis
Kies zelf jouw datum / dagdeel
Echt persoonlijke aandacht
Herwin je zelfvertrouwen
Justhair
Zeemanstraat 67
2991XR Barendrecht
BTW: NL821185299B01
KvK: 24470384
Contact
T: 010 462 30 11
E: receptie@justhair.nl
Email voor afspraken, algemene vragen, consult haarwerken en haaruitval preventie.
Nieuwsbrief
Contact Open avond Brochure