T:010 462 30 11 E:info@justhair.nl

Haarverlies en zwangerschap

 

Haarverlies tijdens een zwangerschap kan optreden en kan voor aanstaande moeders weer een zorg erbij zijn. Het overkomt echter niet iedereen en is meestal tijdelijk. Wel zijn er een paar dingen waarop je moet letten.

 

Waarop moet je toezien
zwanger en haaruitvalGedurende de zwangerschap kan haarverlies een aanwijzing zijn van een onbalans in de hormonenhuishouding of een teken zijn van tekort aan goede voedingsstoffen. Daarom is het zaak om in deze toch een dokter te raadplegen die, waar nodig veranderingen in het dieet kan aanraden. Als de haaruitval het gevolg is van een onbalans in de hormoonspiegel kan het raadzaam zijn een Endocrinoloog (hormonendokter) te raadplegen. Wat je wel moet weten is dat haaruitval na de geboorte veel frequenter voorkomt. Dat is meestal wel het gevolg van een hormoon onbalans. Daarover zullen we het later in dit artikel nog hebben.

 

Is het normaal om haar te verliezen tijdens een zwangerschap?
Ofschoon het meestal tijdelijk is moet haaruitval bij een zwangerschap niet licht opgenomen worden. Na een bezoekje aan de huisarts zijn er een paar stappen die je zelf kan doen om een natuurlijke en gezonde haargroei te bevorderen.

• Eet veel fruit
• Drink veel water
• Bepraat met je huisarts de mogelijkheid van een schildklier probleem
• Bespreek jouw haaruitval eventueel met een specialist (Huidarts / Endocrinoloog)
• Die je huiswerk om voldoende voorlichting te verkrijgen (boeken / internet)

 

Is het gebruikelijk om na de geboorte haaruitval te krijgen?
Haaruitval na de geboorte komt meer voor dan tijdens de zwangerschap en dat heeft te maken met 2 oorzaken, hormonen en stress.

  • Hormoongerelateerde haaruitval. Tijdens de zwangerschap kunnen de hormoonniveaus nogal veranderen. Het meeste komt een plotselinge stijging van het hormoon oestrogeen voor. Na de bevalling daalt de hormoonspiegel van oestrogeen sterk waardoor haarverlies kan voorkomen.
     
  • Stressgelelateerde haaruitval. Soms wordt de haaruitval veroorzaakt door stress. Dat uit zich in "Telogeen Effluvium". Dit komt door het niet goed werken van de haargroeicyclus (groei-rust-uitval-groei) die kunnen voorkomen na een periode van hevige stress. Het beste wat daarbij helpt is Yoga-meditatie-lezen en geconcentreerd ademhaling. Kortom, relax mum.

Auteur: Hans J.Diks, internetjournalist (lid NVJ)

Deze informatie wordt u aangeboden door Just Hair Nederland, uw haarwerkspecialist, ook bij chemotherapie. Inschrijven voor de gratis nieuwsbrief kunt u hier..

 

Terug naar blogberichten..

Heeft u vragen?
Dan helpen we u graag verder
Bij vragen helpen wij u graag verder
Ik wil graag...
Blijf op de hoogte
Blijf gratis op de hoogte van het laatste nieuws
Bekijk alle referenties
Onze referenties
Klanten over ons
"Een haarwerk waarbij je tijdens het douchten het water weer lekker op je hoofd kan voelen. Het haarwerk dat niet voelbaar is. Waarbij je gerust door je haar kan (laten) strijken. Het haarwerk dat natuurgetrouw is en net als je eigen haar aanvoelt."
Brochure
Ontvang onze gratis brochure
Ontvang de brochure thuis of digitaal.
Gratis brochure aanvragen