T:010 462 30 11 E:info@justhair.nl

Omgaan met haaruitval voor vrouwen

Stap 1: GeschiedenisUntitled

De belangrijkste stap in de aanpak van haaruitval zal bij een arts altijd moeten bestaan uit het inzien van een nauwkeurige geschiedenis van de cliënt. Die geschiedenis bestaat uit de familiegeschiedenis van haarverlies, andere medische problemen van vroeger en het medicijngebruik van vroeger en nu
Zonder een familiegeschiedenis van haaruitval bij vrouwen is het minder waarschijnlijk dat een vrouw lijdt aan het typische vrouwelijke model haaruitval. Er zijn verschillende medicijnen waarvan bekend is dat ze effect hebben op haaruitval bij mannen en vrouwen. Haarverlies als bijwerking van een medicijn kan een van de oorzaken zijn bij haaruitval.

Stap 2: Onderzoek (macro-en microscopisch evaluatie)

Een arts behoort de hoofdhuid van de patiënt goed te bekijken. Er moet gezocht worden naar een afwijkend patroon. Bij een vrouw met een terugwijkende voorlijn of belangrijke dunner haar aan de voorzijde maar wel met normaal haar op de boven-en achterzijde van het hoofd kan de oorzaak hetzelfde zijn als kaalheid bij mannen, zoals verhoogde testosteron en DHT levels.
Microscopisch onderzoek van de hoofdhuid en van het haar (miniaturisatie studie) moet altijd een belangrijk bestanddeel zijn van elke haarverlies evaluatie. Het is bekend dat de diameter van het haar dunner kan worden alvorens uit te vallen. Dat kan niet uitgelegd worden door de natuurlijke groeifasen die het haar doormaken. De volgende fase van het onderzoek van haarverlies bij vrouwen is het in kaart brengen van hoofdhaar miniaturisatie met een microscoop. Miniaturisatie studies moeten ook worden gebruikt om het toekomstige patroon van haaruitval te voorspellen.

Stap 3: Laboratoriumwerk

Veel vrouwen hebben een laboratorium nodig om andere medische aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken uit te sluiten. Het doen van laboratoriumwerk is het hardste nodig bij vrouwen met een a-typische haaruitval zonder een familiegeschiedenis van haarverlies.
Bij laboratoriumwerk voor haaruitval bij vrouwen kunnen een aantal eenvoudige tests worden uitgevoerd, zoals een CBC test en eventueel meer specifieke testen zoals ijzertekort, hormonale controle, evaluaties voor totale en vrije testosteron, DHEA-sulfaat, prolactine, T3, T4, TSH en prolactine. Meer tests voor reumatologische problemen kunnen misschien ook nodig zijn.

Stap 4: juiste diagnoseUntitled1

Hoe om te gaan met haaruitval heeft direct te maken met de juiste diagnose van de oorzaak van het haarverlies. Als we een correcte diagnose hebben gesteld kan met de behandeling van die medische aandoening vaak ook het haaruitvalprobleem zijn opgelost. In de gevallen dat we geen andere medische oorzaak voor haarverlies bij vrouwen kunnen vinden wordt dat haarverlies het beste behandeld als een "female pattern hairloss", het typische patroon voor een erfelijke haaruitval.
 

Stap 5: specifieke behandeling.

Er zijn een paar behandelingen die geschikt zijn voor vrouwen met een "female pattern hairloss".

1. Minoxidil 2%. Kan zonder recept in de apotheek worden gekocht. Er is ook Minoxidil 5% maar daar is een recept voor nodig. Minoxidil 5% kan wel als bijwerking vermeerderde haargroei in het gezicht geven bij vrouwen. Minoxidil is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten.

2. Low Level laser (LLL) is onder de merknaam "HairMax Lasercomb" een behandeling die door de FDA in de USA is erkend en nu ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar via www.hairmaxlaser.nl.

3. Haartransplantatie. Voor vrouwen ook mogelijk. Wel moet er gelet worden op het verwachtingspatroon bij vrouwen. Dat ligt meestal hoger als bij mannen. Kale mannen kunnen met wat meer haar zeer content zijn. Bij vrouwen staat er meestal nog dun haar dat alleen maar dikker gemaakt kan worden met een haartransplantatie. Zo dik als vroeger kan het haar echternooit meer worden.

 

Deze informatie wordt u aangeboden door Just Hair Nederland, uw haarwerkspecialist, ook bij chemotherapie. Inschrijven voor de gratis nieuwsbrief kunt u hier.

 

Terug naar blog berichten.

Heeft u vragen?
Dan helpen we u graag verder
Bij vragen helpen wij u graag verder
Ik wil graag...
Blijf op de hoogte
Blijf gratis op de hoogte van het laatste nieuws
Bekijk alle referenties
Onze referenties
Klanten over ons
"Een haarwerk waarbij je tijdens het douchten het water weer lekker op je hoofd kan voelen. Het haarwerk dat niet voelbaar is. Waarbij je gerust door je haar kan (laten) strijken. Het haarwerk dat natuurgetrouw is en net als je eigen haar aanvoelt."
Brochure
Ontvang onze gratis brochure
Ontvang de brochure thuis of digitaal.
Gratis brochure aanvragen