T:010 462 30 11 E:info@justhair.nl

En er was haar, Stamcellen uit een zakje

Haal wat stamcellen uit een haarzakje, vermeerder ze in een schaaltje, zet ze terug in de huid en laat er haar uit groeien.

Onderzoekers uit Amerika zijn daarin geslaagd. En haar is nog maar het begin. Kunnen de cellen uit het haarzakje ooit ook zwerende wonden, zieke hersenen en verminkte organen repareren?

Het stamcelonderzoek komt zijn eerste belofte na: een haargroeimiddel dat echt werkt. Het kan nog jaren duren voor zo'n middel echt in de winkel ligt. Maar dat het er komt, lijkt steeds zekerder. De jongste prestatie, beschreven in het statige vakblad Cell: onderzoekers zijn erin geslaagd kale muisjes te tooien met weelderige toefjes haar.

Niet van echt te onderscheiden, benadrukt onderzoekster Elaine Fuchs van medisch instituut Howard Hughes in New York. "We zagen een aardige dichtheid van haar, in sommige gevallen zo groot dat het erg leek op normaal muizenbont. Hoewel we nog niet in staat zijn deze dichtheid in alle gevallen te halen, geven onze resultaten wel aan dat ons systeem werkt. We hoeven het alleen maar te verbeteren."

En dat is niet alles. De onderzoekers slaagden er ook in andere huidonderdelen te kweken, zoals talgkliertjes en stukjes huidweefsel. Wie weet kan de techniek uitgroeien tot een manier om brand- of andere wonden te behandelen, oppert het vakblad Cell in een persbericht.


 Lees verder het hele artikel door te klikken op: http://www.vpro.nl/wetenschap/index.shtml?3626936+4257491+19019488

Al een paar jaar geleden lukte het de onderzoeksgroep van Elaine Fuchs muizen zodanig genetisch te veranderen dat ze overvloedige haargroei hadden. De dieren werden echter geplaagd door haar op ongewenste plekken en (goedaardige) gezwelletjes. (Elaine Fuchs) 


Terug naar de nieuwsberichtenlijst

 

 

 

 

Heeft u vragen?
Dan helpen we u graag verder
Bij vragen helpen wij u graag verder
Ik wil graag...
Blijf op de hoogte
Blijf gratis op de hoogte van het laatste nieuws
Bekijk alle referenties
Onze referenties
Klanten over ons
"Een haarwerk waarbij je tijdens het douchten het water weer lekker op je hoofd kan voelen. Het haarwerk dat niet voelbaar is. Waarbij je gerust door je haar kan (laten) strijken. Het haarwerk dat natuurgetrouw is en net als je eigen haar aanvoelt."
Brochure
Ontvang onze gratis brochure
Ontvang de brochure thuis of digitaal.
Gratis brochure aanvragen