T:010 462 30 11 E:info@justhair.nl

Haaruitval door chemo; Wat zijn de mogelijkheden?

Voor menige kankerpatiënt is chemotherapie al erg genoeg. Als er dan ook nog haarverlies bijkomt wordt het alleen maar erger. Gelukkig is haaruitval door chemotherapie tijdelijk maar wat kunnen patiënten doen om sneller weer groeiend haar te krijgen. Werken de traditionele haaruitval medicijnen?chemotherapy

Hoe komt het dat het haar bij chemotherapie uitvalt?
Chemotherapie heeft de neiging om celgroei te stoppen in snelle celdeling die haar produceren. Hetzelfde gebeurt bij beenmergcellen die bloed elementen maken door de chemotherapie worden aangetast. Dus het is een bijwerking van de chemotherapie.

Krijgt iedereen met chemotherapie te maken met haaruitval?
Nee, niet iedereen. Dat heeft ook te maken met de soort chemotherapie, Er zijn soorten van chemotherapie die nooit haaruitval veroorzaken terwijl andere soort haast altijd haarverlies geven. Het is wel zo dat het haar na de chemotherapie altijd weer terugkeert. De enige vorm van blijvend haarverlies treffen we aan bij mensen waarbij bestraling heeft plaatsgevonden op de hoofdhuid of een tumor in de hersenen. Deze mensen krijgen een minimale teruggroei na de bestraling.

Hoe lang duurt het voordat het haar weer groeit?
Dat varieert. Je ziet her haar meestal terugkomen na de eerste maand dat de chemotherapie is beëindigd en natuurlijk ligt het er ook aan de hoeveelheid haaruitval. Een vrouw met erg dik haar kan nog zoveel haaruitval hebben maar waarbij het nog steeds niet te zien is. Zij zelf echter merkt het in de haren die in de borstel achterblijven. Gedurende de eerste periode van haargroei moet je niet gek kijken als het weer groeiende haar anders is van structuur. Glad haar wordt krullerig. Krulhaar word glad. Ook de kleur haar kan verschillen van het originele haar.

Wat zijn de cosmetische opties?
Tegenwoordig hebben veel behandelcentra zogenaamde "cooling caps". Voor, na en tijdens de behandeling wordt de hoofdhuid gekoeld. Daardoor zijn de bloedvaatjes minder in staat om de chemotherapie naar de haarfollikels te transporteren doordat zij krimpen. Helaas werkt deze methode niet bij iedereen, en wordt de kwaliteit van het haar over het algemeen wel slechter. Maar goed beter dan kaal worden dus.

En dan zijn er natuurlijk de haarwerken.
Als u er over denkt om tijdelijk een haarwerk (pruik) te gaan dragen is het aan te bevelen om tijdig naar een haarwerkspecialist, zoals Justhair te gaan zodat die duidelijk kan zien hoe uw haar er normaal uitziet. Ook is het niet nodig om een haarwerk op maat te kopen. Er zijn momenteel prachtige confectie haarwerken van echt en synthetisch haar, maar soms moet er wat aan vermaakt worden. Daar is dan tijd genoeg voor. Bovendien ontvangt u via de basis vergoeding van AWBZ voor aanschaf van een haarwerk bij chemotherapie een vergoeding. Voor 2014 is deze vergoeding vastgesteld op € 409,- Deze vergoeding is voor een groot deel voldoende voor de aanschaf van een synthetisch confectie haarwerk. Bekijk ook de polisvoorwaarden van de zorgverzekering voor eventuele aanvullende vergoeding. Denk er aan dat u naar een erkende haarwerkspecialist gaat. Deze zijn aangesloten bij de zorgverzekeraars en kunnen voor u de vergoeding via de AWBZ bijdrage regelen.
Deze informatie wordt u aangeboden door Just Hair Nederland, uw haarwerkspecialist, ook bij chemotherapie.

Inschrijven voor de gratis nieuwsbrief kunt u hier..

Terug naar Info over haarwerken..

Heeft u vragen?
Dan helpen we u graag verder
Bij vragen helpen wij u graag verder
Ik wil graag...
Blijf op de hoogte
Blijf gratis op de hoogte van het laatste nieuws
Bekijk alle referenties
Onze referenties
Klanten over ons
"Een haarwerk waarbij je tijdens het douchten het water weer lekker op je hoofd kan voelen. Het haarwerk dat niet voelbaar is. Waarbij je gerust door je haar kan (laten) strijken. Het haarwerk dat natuurgetrouw is en net als je eigen haar aanvoelt."
Brochure
Ontvang onze gratis brochure
Ontvang de brochure thuis of digitaal.
Gratis brochure aanvragen