010 462 30 11 info@justhair.nl
Bekijk reviews Open avond Consult Inloggen

10 vragen over chemotherapie en haaruitval beantwoord

Publicatie datum: 18-08-2019
Direct gratis consult aanvragen Brochure aanvragen
Snel een vraag stellen

Ga jij in behandeling of ben je momenteel in behandeling van chemotherapie? Dan zul je vast een heleboel vragen hebben. Veelvoorkomende vragen tijdens de chemotherapie gaan vaak over haarverlies. Chemotherapie gaat namelijk vaak gepaard met het uitvallen van het haar, met als resultaat dat de patiënten helemaal kaal worden. Echter is dit niet altijd het geval. Het ligt namelijk aan de samenstelling van de chemokuur. Daarnaast zijn persoonlijke aspecten ook enorm belangrijk. Het kan namelijk zijn dat iemand haarwortels heeft die minder ontvankelijk zijn voor vergiften. Iedereen reageert anders op de behandelingen. 

Wij bespreken hieronder de meestgestelde vragen rondom haarverlies en chemotherapie.

Valt bij chemotherapie het haar voortdurend uit?

Niet iedere keer. Dat is afhankelijk van de gebruikte stoffen. De stoffen die gebruikt worden bij kanker aan het maagdarmkanaal realiseren over het algemeen geen haarverlies terwijl de stoffen die bij borstkanker worden gebruikt meestal wel haarverlies als consequentie hebben. Het is ook van persoon tot persoon afwijkend. De ene hoofdhuid is er meer gevoelig voor dan de andere waardoor bij  twee personen met dezelfde behandeling de uitkomst toch anders kan zijn.

Waardoor komt het haarverlies?

Chemotherapie zorgt ervoor dat kankercellen gedood worden. Helaas kunnen medicijnen geen onderscheid maken tussen goed- en kwaadaardige cellen. Ze gaan dus alle cellen te lijf, en zullen dus in veel gevallen ook de activiteiten van de haarstamcellen in de haarfollikel aantasten. De reden hierbij is dat in normale omstandigheden die haarstamcellen zich delen in zogenaamde “daughter cells” die voor de keratine in het haar zorgen.  Een aantal chemo varianten zorgen ervoor dat deze werking wordt stopgezet waardoor er geen deling meer plaatsvindt. Hierdoor blijft de groei van nieuwe haren uit en vallen de bestaande haren uit. De stamcellen zullen na de behandeling overigens weer werken en hierdoor keert de haargroei terug.

Is het gebruik van een koelhelm tijdens chemo nuttig?

Het basisbeginsel van de koelinghelm is eenvoudig. Door de koude trekken de bloedvaten in de hoofdhuid zich samen waardoor de anti- kankerstoffen daar slechter in kunnen doordringen. Derhalve kan haaruitval worden voorkomen of verminderd. Bij sommige behandelingen werkt het en bij andere weer niet. Het verplegend personeel kan je daar veel meer over vertellen.

Doktersadvies: haren kort knippen voor de chemo behandeling

Het knippen van de haren zorgt er helaas niet voor dat jij geen haaruitval zult hebben. Toch is het wel wijs om dit advies op te volgen omdat haaruitval in kort haar veel minder lijkt dan in lang haar. Een psychologisch effect dus. Het kort laten knippen van je haren zorgt er ook voor dat de koelinghelm beter werkt. Daarnaast biedt korter haar voordelen bij het dragen van een (tijdelijke) pruik. Laat je haren knippen op het moment dat jij je pruik wilt aanschaffen na de chemo. Op deze manier kan de haarwerkspecialist jouw eigen haarkleur, structuur en model gebruiken om zo een haarwerk te creëren dat perfect aansluit.

Pijn aan hoofdhuid tijdens chemotherapie

Het is zeer gebruikelijk dat de hoofdhuid pijn kan doen tijdens je behandeling. Dit komt doordat er een grote hoeveelheid giftige stoffen in je huid zit waardoor je hoofdhuid pijn gaat doen. Om deze pijn tegen te gaan, kun je het beste een zachte massage van de hoofdhuid toepassen. Daarnaast kun je ook de pijn verminderen door de hoofdhuid te koelen. Gebruik bijvoorbeeld wat ijsblokjes in een plastic zak of een coldpack gewikkeld in een theedoek.

Verwachting start haargroei na beëindiging van de chemo behandeling

De terugkeer van jouw haargroei is geheel afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte medicijnen. De chemo samenstellingen die gebruikt worden, kunnen enorm verschillen. De ene kuur kan heel snel het lichaam verlaten terwijl de ander een paar werken nodig zal hebben. Er kan dus wat tijd over gaan voordat je haren weer beginnen te groeien. Voor vele patiënten is de eerste haargroei zichtbaar aan het eind van de eerste maand. Dit is vaak in het begin wat verspreid maar vanaf dat moment zal je haar per maand weer de normale aantal centimeters groeien.

Vertraagt het dragen van een pruik de haargroei?

Kort gezegd: nee het dragen van een pruik vertraagt de haargroei niet. Tegenwoordig zijn de pruiken zo ontworpen dat ze enorm ventilerend zijn. Hierdoor kan de huid normaal functioneren.

Groeit mijn haar op dezelfde manier terug?

Het hergroeien van je haar gebeurt in fasen:

  1. In het begin is het haar dun
  2. Het haar is groeit eerst zonder pigment waardoor het wit of gedeeltelijk wit is
  3. Het haar krult waar je eerst stijl haar had
  4. Krullend haar zal eerst stijl terug groeien

Hier hoef jij je niet druk om te maken. Dit soort haargroei is namelijk tijdelijk. Geleidelijk aan wordt de structuur van het haar weer zoals het voor de behandeling was en ook de kleur keert weer terug. Je haarcellen hebben even nodig om weer terug te gaan naar hun normale werking. 

Zorgt scheren voor dikkere nieuwe haren?

Het scheren van dunne haren zorgt er niet voor dat je dikkere haren terugkrijgt. Haren groeien onder de huid en niet vanaf de punt. De sterkte van het haar wordt dus bepaald in de huid.

Kan een dieet helpen bij een sneller begin van nieuwe haargroei?

Nadat je klaar bent met je behandeling raden we je om vele redenen aan om een dieet aan te nemen. Tijdens je behandeling is je lichaam vatbaarder voor bacteriën en ziektes. Een dieet zorgt ervoor dat je weer zoveel mogelijk vitamines binnenkrijgt. Wij raden je aan om een diëtiste in te schakelen.

Zorgt chemotherapie altijd voor haaruitval?

Niet iedereen ervaart haaruitval tijdens zijn of haar behandeling. Sommige medicijnen hebben namelijk niet de bijwerking van haaruitval. Het kan wel zo zijn dat deze medicijnen ervoor zorgen dat je haren dunner worden.

Wanneer kan ik mijn haar weer kleuren?

Als het haar weer 2 tot 3 centimeter lang is, kun je het weer kleuren. Aangeraden wordt wel om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken zoals onder andere hennaverf in plaats van chemische kleurstoffen.

Terug naar overzicht
Consultgesprek aanvragen

Je kunt een gratis consultgesprek aanvragen alwaar wij samen met jou naar de mogelijkheden kijken om je probleem op te lossen.

Nu aanvragen
Geheel gratis
Kies zelf jouw datum / dagdeel
Echt persoonlijke aandacht
Herwin je zelfvertrouwen
Justhair
Zeemanstraat 67
2991XR Barendrecht
BTW: NL821185299B01
KvK: 24470384
Contact
T: 010 462 30 11
E: receptie@justhair.nl
Email voor afspraken, algemene vragen, consult haarwerken en haaruitval preventie.
Nieuwsbrief
Contact Open avond Brochure