010 462 30 11 info@justhair.nl
Bekijk reviews Open avond Consult Inloggen

Het verband tussen roken en haaruitval

Publicatie datum: 17-07-2019 Laatst gewijzigd op: 28-10-2021
Direct gratis consult aanvragen Brochure aanvragen
Snel een vraag stellen

Ieder mens weet dat roken slecht is voor de gezondheid van jezelf en anderen. De nicotine die in sigaretten wordt gestopt, zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de aderen licht wordt afgeknepen. Daarnaast zorgt roken ervoor dat er minder zuurstof in het bloed opgenomen wordt door de dampen die jij inademt. Hierdoor kunnen hart- en vaatziektes optreden, heb je kans op diverse soorten kanker en kunnen aandoeningen zicht voordoen in je luchtwegen. Dit alles samen zorgt ervoor dat jij niet alleen je longen laat afsterven, maar ook de kans op haaruitval zal toenemen.

De link tussen roken en haaruitval

Er groot deel van de mensen waren al overtuigd van het feit dat roken een verband had met haaruitval. Door recente studies is deze bewering bevestigd. Er is een onderzoek uitgevoerd onder 600 mannen en vrouwen waarbij een sterk verband zichtbaar was tussen hun haaruitval en het roken.

In een ander onderzoek zijn vergelijkbare resultaten gevonden. In dit onderzoek werden zo'n 740 Taiwanese mannen onderzocht. Een opmerkelijke vondst in dit onderzoek is dat mensen die 20 of meer sigaretten per dag rookten dubbel zoveel kans hadden op haarverlies.

De effecten van nicotine

Zoals eerder vernoemt, zorgt nicotine ervoor dat je aderen vernauwen waardoor de bloedtoevoer verminderd. Het is daardoor niet raar dat het hoofd hierdoor behoorlijk op inlevert. Je hoofd is namelijk het meest doorbloedde lichaamsdeel van je lichaam. Roken heeft hierdoor een enorm effect op je haargroei.

Rook je? Dan kun je een simpel testje uitvoeren. Druk je duim op een tafel totdat hij wit is. Wanneer je loslaat, moet je vinger binnen 2 seconde terug zijn in zijn oorspronkelijke kleur. Doe de zelfde test nadat je gerookt hebt. Het zal dan veel langer duren voordat je duim weer zijn normale kleur heeft. Dit geldt ook voor de bloedtoevoer naar je haarwortel. Je belemmert op deze manier de toevoer van vitaminen, zuurstof en mineralen naar je haren die de follikel hard nodig heeft.

Dit is waarom roken zorgt voor haarverlies

Wetenschappers hebben een aantal redenen opgenoemd waarom roken voor haarverlies zorgt. Dit zijn onder anderen:

  • Een goede doorbloeding is essentieel. De doorbloeding zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen afgeleverd worden aan de haarzakjes. Hierdoor zal je haargroei optimaal blijven. Echter zorgt het roken ervoor dat de bloedsomloop verminderd wordt. Dit schaadt ook de haarwortels en zal je haargroei veranderen.
  • Het endocriene systeem wordt door roken verstoort. Hierdoor kan het niveau van DHT verhogen. DHT is een mannelijk hormoon dat ervoor zorgt dat haren afsterven. Er zijn natuurlijk ook haarwortels die wél blijven groeien. Echter zorgt het roken ervoor dat haren brosser en vatbaarder voor breuk zijn waardoor het haar dunner kan worden.
  • In sigaretten zitten gifstoffen. Deze stoffen kunnen ervoor zorgen dat het DNA in de haarzakjes verandert of wordt beschadigd. De rook die afkomstig is van sigaretten bevat meer dan 4000 chemicaliën. Onder deze chemicaliën vallen ook stoffen als aceton, ammoniak, arsenicum en formaldehyde. Wetenschappers geloven dat vrije radicalen uit deze chemicaliën het DNA van de haarzakjes kan aantasten.
  • We weten allemaal dat sigaretten ervoor zorgen dat je een oudere huid krijgt. Deze veroudering is niet alleen voor de huid zelf maar ook voor de haarzakjes. Hierdoor wordt leeftijdsgebonden haarverlies versnelt. Dit zorgt ervoor dat mensen die roken sneller grijze haren hebben.

Wat kan ik doen om haaruitval te voorkomen?

Als eerste geven we je natuurlijk mee om te stoppen met roken. Alleen op deze manier zul jij je huid weer de kans geven om gezond te worden. Zelfs langdurige rokers zullen een groot verschil merken. Nog binnen het eerste uur van stoppen zal je bloedcirculatie verbeteren. Met de tijd zullen deze voordelen alleen maar toenemen aangezien je lichaam zichzelf geneest.

Merk je dat je al last hebt van haaruitval? Maak je geen zorgen. Er zijn tegenwoordig genoeg technieken die ervoor zorgen dat deze gebieden goed bedekt worden. Beginnend haaruitval is namelijk goed te verdoezelen. Tóch raden we je aan om te stoppen met roken. Je redt niet alleen je eigen haren, maar ook je eigen leven!

Als laatste willen we je meegeven om breuk in je haren te vermijden. Roken zorgt ervoor dat je haar enorm kwetsbaar wordt en daardoor meer vatbaar is voor breuk. Zorg daarom dat je broos haar goed beschermt. Maak gebruik van een zachte shampoo en zorg dat je altijd conditioner gebruikt. Na het douchen moet je heel voorzichtig je haren uitkammen of borstelen. Daarnaast is het gebruik van hittegereedschap zoals een föhn of stijltang uit den boze. Dit zorgt er namelijk voor dat je haren nog sneller afbreken. Neem daarnaast genoeg supplementen in zodat je haarvoeding optimaal blijft.

Terug naar overzicht
Consultgesprek aanvragen

Je kunt een gratis consultgesprek aanvragen alwaar wij samen met jou naar de mogelijkheden kijken om je probleem op te lossen.

Nu aanvragen
Geheel gratis
Kies zelf jouw datum / dagdeel
Echt persoonlijke aandacht
Herwin je zelfvertrouwen
Justhair
Zeemanstraat 67
2991XR Barendrecht
BTW: NL821185299B01
KvK: 24470384
Contact
T: 010 462 30 11
E: receptie@justhair.nl
Email voor afspraken, algemene vragen, consult haarwerken en haaruitval preventie.
Nieuwsbrief
Contact Open avond Brochure