010 462 30 11 info@justhair.nl
Bekijk reviews Consult

JustHair in de Avantgarde

Publicatie datum: 28-07-2016
Direct gratis consult aanvragen Brochure aanvragen
Snel een vraag stellen

Kopzorgen

Haarwerkjes, groeishampoos en implantaten, bij kaalheid denk je al snel aan een grijzende vijftiger of een vroegrijpe dertiger van het mannelijk geslacht. Maar niets blijkt minder waar. Haaruitval maakt geen onderscheid tussen seksen en kan al op jonge leeftijd toeslaan. Sterker nog: bij vrouwen komt het veel vaker voor dan je denkt.

Als je haar maar goed zit!

Een bekende uitdrukking luidt: als je haar maar goed zit. Daar zit een kern van waarheid in. gezond haar is minstens zo bepalend voor ons zelfbeeld als een gave huid. We bezoeken om de zes weken de kapper, zien dagelijks hoe modellen met wuivende manen over ons beeldscherm voorbij huppelen en bouwen onze toiletkastjes vol met shampoos, conditioners en stylingproducten die het haar nóg voller, nóg glanzender en nóg sterker maken. Maar wat als al deze middelen niet meer voldoende zijn? En er van je ooit zo volle bos steeds minder overblijft omdat het in hoog tempo uitvalt?

Op vroege leeftijd haaruitval hebben

Op haar veertiende merkte ze dat haar lange dikke haar geleidelijk aan dunner werd. “Het begon bij mijn scheiding; die werd steeds breder. Ik nam extensions en liet mijn haar invlechten om het te camoufleren. Op een gegeven moment ben ik zelfs overgegaan op een haarwerk”. In eerste instantie denkt ze dat het door stress komt, maar haar overmatige haaruitval is erfelijk bepaald. Zij is net als haar vader, opa en oom belast met Alopecia Androgenetica. Oftewel: een erfelijke vorm van mannelijke kaalheid. In tegenstelling tot wat de naam suggereert komt de haarziekte ook veel bij vrouwen voor.

Een gegeven is dat circa veertig procent van de Nederlandse vrouwen kalend is. Het aantal wordt gruwelijk onderschat door artsen en kappers. Vrouwen zijn namelijk meesters in het verbergen. Ze trekken het haar naar achteren, doen het in een knot of laten het extra lang groeien zodat ze het kunnen bedekken. In Engeland heeft men een onderzoek gedaan waarbij willekeurige vrouwen op straat werden gescreend.

Ze kwamen er toen achter dat vijftien procent kalend is voor de menopauze. Dagelijks worden vrouwen die te kampen hebben met overmatig haarverlies behandeld. “Het aantal vrouwelijke patiënten is ongeveer net zo groot als het aantal mannelijke”.

Hoe eerder je erbij bent, hoe meer haren je kunt redden

Door je haren te laten meten met een Hair (trico) scan, kun je vaststellen of je te maken hebt met overmatige haaruitval.

De meesten zijn tussen de twintig en zestig jaar oud, maar er zijn ook meisjes van veertien jaar, al is dat overigens wel een kleine groep. Haaruitval is iets natuurlijks. Een gezonde haarbos groeit drie tot vijf jaar en valt daarna uit. Vervolgens duurt het drie maanden totdat er weer een nieuwe haar uit het haarzakje groeit en de cyclus zich herhaalt.

Een gezond haarzakje kan gemiddeld vijfentwintig haren voortbrengen. Vrouwen die op jeugdige leeftijd kaal worden, hebben haarzakjes die gevoelig zijn voor dihydrotestosteron.

Dit is een afgeleide van het hormoon testosteron. Als het stofje in het haarzakje gaat zitten, verkort dat de groeifase van vier jaar tot vier maanden, soms zelfs tot twee maanden. Haar wordt op deze manier al snel dunner. Zo kan moeder op haar zestigste nog in het bezit zijn van een volle bos, terwijl dochter al op haar twintigste kaal begint te worden. De snelheid waarmee het gebeurt is bij geen twee mensen hetzelfde. Bij vrouwen begint het ter hoogte van de scheiding, niet zozeer op de kruin en de inhammen zoals bij de mannen het geval is. De impact van de haarziekte is volgens de tricholoog enorm.

Zo worden er vrouwen behandeld die zich terugtrekken uit het sociale leven, omdat ze nergens meer naartoe durven te gaan. Ook herinnert zij zich nog goed hoe het haar leven beïnvloedde:

“Ik vond het heel erg om elke dag een haarwerk op te moeten zetten. Als ik thuis was zette ik het af, maar moest dan weer snel op zoek naar een petje als de deurbel ging. Ik vroeg me voortdurend af of mensen het zouden zien dat ik een haarwerk droeg”.

Het uitvinden van het aantal haren op de hoofdhuid

Dit gebeurt door middel van een scan van de hoofdhuid. Hierop zijn de haren makkelijk te tellen waardoor je het aantal haren per vierkante centimeter kunt uitdrukken.

Ook de dikte van het haar kan worden gemeten. Als blijkt dat ze te dun zijn of als er te weinig haren per vierkante centimeter groeien, kan dit erop duiden dat een haarzakje niet goed functioneert. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer haren je kunt redden. Als een haarzakje vijfentwintig keer een cyclus heeft gehad, dan is het einde verhaal. Heeft het nog tien cycli te gaan en zit het in de verkorte groeifase, dan kun je de haar dikker maken met medicatie.

De behandeling van kaalheid

Erfelijke kaalheid is goed te behandelen en geen vrouw of man hoeft meer kaal te zijn. Onder andere het medicijn Finasteride, dat de omzetting van testosteron tot Dihydrotestosteron blokkeert, wordt veel voorgeschreven aan mannen.

Voor vrouwen is er het middel Minoxidil. Het voorkomt verdere haaruitval en maakt de aanwezige haren dikker. Het is van tevoren niet zeker of het middel aanslaat. Bij haar sloeg het wel aan. Haar haren werden dikker en een goede kapper knipte er een passende coupe van.

Mede daardoor draagt zij geen haarwerk meer.

Haarproblemen na zwangerschap

Het is normaal om na je zwangerschap haren te verliezen. Het is iets fysiologisch. Er is niets tegen te doen. Tijdens je zwangerschap heb je meer vrouwelijke hormonen, die ervoor zorgen dat haren langer worden vastgehouden.

Na je zwangerschap verlies je dus meer haren. Als er niet binnen vier maanden nieuwe haren groeien kan dat een eerste teken zijn dat je aanleg hebt voor Alopecia Androgenetica, een erfelijke vorm van mannelijke kaalheid.

Het betere kunst en vliegwerk

Wat moet je weten over een haarwerk? Ingrid Waals-Diks is directeur van JustHair, een instituut in Barendrecht dat oplossingen biedt voor haarproblemen.

Welke soorten haarwerken zijn er?

“Er zijn maathaarwerken en confectiehaarwerken. Het tweede is van tevoren in een bepaald model en in een bepaalde kleur gemaakt, en is dus snel leverbaar binnen twee weken. Daarom kiezen vooral vrouwen die een chemokuur ondergaan hiervoor. Bij een maathaarwerk bedraagt de levertijd acht tot tien weken. Er wordt eerst een mal van je hoofdhuid gemaakt en vervolgens bespreekt de kapper samen met jou het model en de kleur. Een maathaarwerk is bedoeld voor vrouwen die blijvend last hebben van haaruitval. Het kan met knoopjes of clipjes worden bevestigd. De clipjes zorgen ervoor dat je het haarwerk zelf makkelijk op en af kunt zetten. Beide types kunnen van synthetisch of van echt haar gemaakt zijn”.

Wat zijn de voor- en nadelen van synthetisch en echt haar?

“Synthetisch haar is makkelijk in het gebruik, omdat het altijd in hetzelfde model blijft. Echt haar moet je na het wassen opnieuw stylen, omdat het anders steil valt. Je kunt wel meer variëren met echt haar. Synthetisch haar kan makkelijk zijn voor mensen die niet te veel aan hun haar willen doen. Ook blijft de kleur langer mooi dan bij echt haar”.

Waar moet je op letten bij het kopen van een haarwerk?

“Ten eerste is het heel belangrijk dat de kapper jou serieus neemt. Het is een gevoelig onderwerp. Daarnaast kun je op kwaliteit letten door bijvoorbeeld twee verschillende haarstukken naast elkaar te leggen, al is het moeilijk te vergelijken voor iemand die niet eerder een haarwerk heeft gedragen. Het is ook niet onbelangrijk dat een leverancier is aangesloten bij een ziektekostenverzekeraar. De basisvergoeding voor haarwerken is dit jaar 436 euro. Elk jaar wijzigen de vergoedingen”.

Hoeveel betaal je ongeveer voor een haarwerk?

“Het varieert nogal. Voor confectiehaarwerken betaal je ongeveer 200 tot 500 euro. Voor een maathaarwerk begin je met ongeveer 500 tot 600 euro. Sommige klinieken vragen, ondanks de Btw-verlaging die deze branche heeft gekregen, nog steeds 1500 euro. Als je weet dat bijna alle haarwerken in China worden gemaakt, is dat echt te veel”.

Terug naar overzicht
Consultgesprek aanvragen

Je kunt een gratis consultgesprek aanvragen alwaar wij samen met jou naar de mogelijkheden kijken om je probleem op te lossen.

Nu aanvragen
Geheel gratis
Kies zelf jouw datum / dagdeel
Echt persoonlijke aandacht
Herwin je zelfvertrouwen
Justhair
Zeemanstraat 67
2991XR Barendrecht
BTW: NL821185299B01
KvK: 24470384
Contact
T: 010 462 30 11
E: receptie@justhair.nl
Email voor afspraken, algemene vragen, consult haarwerken en haaruitval preventie.
Nieuwsbrief
Contact Open avond Brochure