010 462 30 11 info@justhair.nl
Bekijk reviews Open avond Consult Inloggen

Is er een relatie tussen haaruitval en hartklachten?

Publicatie datum: 18-10-2018
Direct gratis consult aanvragen Brochure aanvragen
Snel een vraag stellen

Wetenschappers vermoeden dat de mechanismen die haaruitval veroorzaken, ook een rol kunnen spelen bij anderen lichamelijke aandoeningen zoals vernauwde kransslagaders of insulineresistentie. Dit is een voorbode van suikerziekte.

Dr Spector, hoogleraar genetische epidermiologie aan het Kings College in Londen, publiceerde een artikel hierover in “Nature Genetics”.

Kaalheid onder de bevolking

Kaalheid is voor ruim 80% genetisch bepaald. In Europa heeft circa 40 procent van de volwassenen – zowel mannen als vrouwen – er in enige mate last van.

Hoewel kaalheid evenveel voorkomt bij vrouwen als bij mannen, staat het voornamelijk bekend als een mannelijk haaruitval probleem. De aandoening is bij mannen namelijk veel opvallender dan bij vrouwen. Vrouwen worden gelijkmatig kaal. En kunnen dit veelal goed verbergen middels het hebben van langer haar en door gebruik te maken van haarverdikkingsmiddelen zoals Toppik. Bij mannen verdwijnt echter plaatselijk al het haar, te beginnen bij de inhammen aan beide kanten van het voorhoofd.

Het onderzoek

Dr Spector vergeleek daarom het DNA van tweeduizend kalende mensen – volwassen mannen en vrouwen met dat van drieduizend mensen met een volle haardos.

Ze zochten daarbij naar variaties in het DNA die samenhangen met kaalheid. De onderzoekers vonden twee van zulke variaties. Van één ervan, gelegen op het X-chromosoom, was het verband met kaalheid al bekend. Het gaat om het gen voor de androgeenreceptor. Dit is een eiwit dat aan de buitenkant van een haarcel zit en gevoelig is voor mannelijke geslachtshormonen, zoals testosteron. De andere variatie, die nu voor het eerst met kaalheid wordt geassocieerd, ligt op chromosoom 20. deze vondst kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe kaalheidsbehandelingen, zo stellen de onderzoekers in beide publicaties. De genetische variatie zegt overigens niets over de leeftijd waarop de kaalheid zal optreden. De nieuw gevonden 'risicovariatie' ligt in een gene desert: een stukje chromosoom waarvan nog niet bekend is welke genen erop liggen of welke functie die hebben. Het dichtstbijzijnde bekende gen is PAX1, een gen dat een rol speelt bij de ontwikkeling van nieuwe weefsels. “Het kan zijn dat de bewuste variatie op chromosoom 20 de expressie van PAX1 beïnvloedt” aldus Dr Spector.

De resultaten van dit onderzoek

Bij vergelijkingen van een grote groep kalende mensen met een grote groep mensen met een volle haardos vonden de onderzoekers twee variaties in het DNA die samenhingen met kaalheid. Al met al weer een stapje verder in de studie naar het ontstaan van haaruitval.

Andere factoren die kaalheid beïnvloeden

Naast de variaties zijn er ook andere factoren die invloed hebben op kaalheid. Stress, ziektes en chemokuren kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je kaalheid ervaart. Wij bespreken hier een aantal andere factoren.

  • Alopecia. Dit is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem delen van het lichaam aanvalt. Bij deze ziekte worden de haren aangevallen. De ziekte zou in samenhang met stress kunnen verergeren. De Italiaanse scheidsrechter Pierluige Collina heeft alopecia universalis. Hierbij verloor hij al zijn lichaamshaar.
  • Door een onderzoek in 2007 is bewezen dat roken kaalheid verergert bij Aziatische mannen. Ook mensen met eczeem of astma hebben meer kans om kaal te worden.
  • Als laatste is er natuurlijk nog de chemokuur. Hierbij valt het haar uit omdat de medicijnen alle cellen aanvallen en geen onderscheid maken tussen goed- en kwaadaardige cellen. Na de behandeling kunnen haren krullend terug groeien. Dit gebeurt doordat de chemokuur de haarwortel aanvalt. Hierdoor kunnen er zwakke plekken ontstaan waardoor het haar gaat krullen.
Terug naar overzicht
Consultgesprek aanvragen

Je kunt een gratis consultgesprek aanvragen alwaar wij samen met jou naar de mogelijkheden kijken om je probleem op te lossen.

Nu aanvragen
Geheel gratis
Kies zelf jouw datum / dagdeel
Echt persoonlijke aandacht
Herwin je zelfvertrouwen
Justhair
Zeemanstraat 67
2991XR Barendrecht
BTW: NL821185299B01
KvK: 24470384
Contact
T: 010 462 30 11
E: receptie@justhair.nl
Email voor afspraken, algemene vragen, consult haarwerken en haaruitval preventie.
Nieuwsbrief
Contact Open avond Brochure