010 462 30 11 info@justhair.nl
Bekijk reviews Consult

Omgaan met haaruitval voor vrouwen

Publicatie datum: 01-05-2019
Direct gratis consult aanvragen Brochure aanvragen
Snel een vraag stellen

Haarverlies is iets waar een deel van de mannen en vrouwen mee te maken krijgen. Het begint vaak bij een aantal haartjes. Dit kan toenemen en uitmonden op kale plekken. Waar mannen de keuze kunnen maken om hun hoofd kaal te scheren, hebben vrouwen hier meer last van. Vrouwen zullen dit vaak proberen te verbergen. Maar hoe kan je het beste omgaan met haaruitval? Wij leggen het hier stap voor stap uit.

Stap 1: De geschiedenis

De belangrijkste stap in de aanpak van haaruitval zal bij een arts altijd moeten bestaan uit het inzien van een nauwkeurige geschiedenis van de cliënt. De geschiedenis bestaat uit de familiegeschiedenis van haarverlies, andere medische problemen van vroeger en het medicijngebruik van vroeger en nu.

Zonder een familiegeschiedenis van haaruitval bij vrouwen is het minder waarschijnlijk dat een vrouw lijdt aan het typische vrouwelijke model haaruitval. Er zijn verschillende medicijnen waarvan bekend is dat ze effect hebben op haaruitval bij mannen en vrouwen. Haarverlies als bijwerking van een medicijn kan een van de oorzaken zijn bij haaruitval.

Stap 2: Onderzoek (macro- en microscopische evaluatie)

Een arts behoort de hoofdhuid van de patiënt goed te bekijken. Er moet gezocht worden naar een afwijkend patroon. Bij een vrouw met een terugwijkende voorlijn of belangrijke dunner haar aan de voorzijde maar wel met normaal haar op de boven- en achterzijde van het hoofd kan de oorzaak hetzelfde zijn als kaalheid bij mannen, zoals verhoogde testosteron en DHT levels.

Microscopisch onderzoek van de hoofdhuid en van het haar (miniaturisatie studie) moet altijd een belangrijk bestanddeel zijn van elke haarverlies evaluatie. Het is bekend dat de diameter van het haar dunner kan worden alvorens uit te vallen. Dat kan niet uitgelegd worden door de natuurlijke groeifasen die het haar doormaken. De volgende fase van het onderzoek van haarverlies bij vrouwen is het in kaart brengen van hoofdhaar miniaturisatie met een microscoop. Miniaturisatie studies moeten ook worden gebruikt om het toekomstige patroon van haaruitval te voorspellen.

Stap 3: Laboratoriumwerk

Veel vrouwen hebben een laboratorium nodig om andere medische aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken uit te sluiten. Het doen van laboratoriumwerk is het hardste nodig bij vrouwen met een atypisch haaruitval zonder een familiegeschiedenis van haarverlies.

Bij laboratoriumwerk voor haaruitval bij vrouwen kunnen een aantal eenvoudige tests worden uitgevoerd, zoals een CBC test en eventueel meer specifieke testen zoals ijzertekort, hormonale controle, evaluaties voor totale en vrije testosteron, DHEA-sulfaat, prolactine, T3, T4, TSH en prolactine. Meer tests voor reumatologische problemen kunnen misschien ook nodig zijn.

Stap 4: Juiste diagnose

Hoe om te gaan met haaruitval heeft direct te maken met de juiste diagnose van de oorzaak van het haarverlies. Als we een correcte diagnose hebben gesteld kan met de behandeling van die medische aandoening vaak ook het haaruitvalprobleem zijn opgelost. In de gevallen dat we geen andere medische oorzaak voor haarverlies bij vrouwen kunnen vinden wordt dat haarverlies het beste behandeld als een “female pattern hairloss”, het typische patroon voor erfelijke haaruitval.

Stap 5: Specifieke behandeling

Er zijn een paar behandelingen die geschikt zijn voor vrouwen met een “female pattern hairloss”.

Medicijnen

Minoxidil 2%. kan zonder recept in de apotheek worden gekocht. Er is ook Minodixil 5% maar daar is een recept voor nodig. Minodixil 5% kan wel als bijwerking vermeerderde haargroei in het gezicht geven bij vrouwen. Minodixil is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten.

Laserbehandelingen

Low Level Laser (LLL) is onder de merknaam “HairMax Lasercomb” een behandeling die door de FDA in de USA is erkend en nu ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar via www.hairmaxlaser.nl.

Haartransplantatie

Voor vrouwen ook mogelijk. Wel moet er gelet worden op het verwachtingspatroon bij vrouwen. Dat ligt meestal hoger als bij mannen. Kale mannen kunnen met wat meer haar zeer content zijn. Bij vrouwen staat er meestal nog dun haar dat alleen maar dikker gemaakt kan worden met haartransplantatie. Zo dik als vroeger kan het haar echter nooit meer worden.

Deze informatie wordt aangeboden door Just Hair Nederland, jouw haarspecialist, ook bij chemotherapie. Inschrijven voor de nieuwsbrief is geheel gratis.

Terug naar overzicht
Consultgesprek aanvragen

Je kunt een gratis consultgesprek aanvragen alwaar wij samen met jou naar de mogelijkheden kijken om je probleem op te lossen.

Nu aanvragen
Geheel gratis
Kies zelf jouw datum / dagdeel
Echt persoonlijke aandacht
Herwin je zelfvertrouwen
Justhair Haarwerken Rotterdam
Zeemanstraat 67
2991XR Barendrecht
Justhair Haarwerken Utrecht
Prins Alexanderweg 54B
3712 AB Huis ter Heide

BTW: NL821185299B01
KvK: 24470384
Contact
T: 010 462 30 11
E: receptie@justhair.nl
Email voor afspraken, algemene vragen, consult haarwerken en haaruitval preventie.
Nieuwsbrief
Contact Open avond Brochure